Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 31 octombrie 2022

Rolul fiscalității în criza energetică actuală

Joi, 27 octombrie, subcomisia FISC a Parlamentului European a invitat doi experți de la OCDE și Institutul IFO pentru a discuta politicile fiscale introduse în statele membre UE ca răspuns la prețurile ridicate la energie și valorile mari ale ratei inflației. Discuția a avut la bază întrebarea referitoare la ce poate face fiscalitatea pentru a atenua criza actuală. Potrivit unei analize realizate de Assia Elgouacem de la OCDE, o treime dintre toate măsurile guvernamentale sunt legate de fiscalitate. Cu toate acestea, expertul OCDE a avertizat că măsurile actuale sunt, majoritatea, benefice pentru industria combustibililor fosili. Potrivit acesteia, pentru o mai bună gestionare a crizei și pentru a spori puterea de cumpărare a gospodăriilor, guvernele ar trebui să se concentreze pe sprijinul financiar țintit și combustibilii regenerabili. La rândul său, Clemens Fuest, de la Institutul IFO, a avertizat că plafonarea prețurilor și subvențiile nu ar ajuta la reducerea cererii, aceasta fiind esențială în contextul ofertei reduse de energie. Acesta a susținut că introducerea unui impozit pe averea netă ar conduce la migrația capitalului și ar dăuna economiei, iar guvernele ar trebui să se concentreze pe legile fiscale existente pentru a gestiona criza.

Proiect de raport cu privire la lecțiile învățate în urma Pandora Papers și alte dezvăluiri

Eurodeputatul Niels Fuglsang, raportorul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Danemarca, și-a prezentat proiectul de raport referitor la măsurile ce ar trebui luate în urma cazului Pandora Papers. Documentul este concentrat pe cinci obiective majore: – toate statele membre ar trebui să implementeze Directiva pentru protejarea raportorilor de integritate din 2019 pentru a proteja mai bine raportorii de nereguli; – persoanele expuse politic trebuie să-și declare toate activitățile și activele; – ar trebui introduse perioade de pauză pentru oficialii care lucrează pentru autorități fiscale și doresc să se angajeze în sectorul privat; – transparența informațiilor referitoare la beneficiarii reali ar trebui garantată de guverne; – introducerea impozitelor pe avere pentru anumite active și coordonarea acestora în cadrul UE. Amendamentele la raport pot fi depuse până la 22 noiembrie, iar un vot în comisie este programat pentru 31 ianuarie 2023.

Vor intra Emiratele Arabe Unite pe lista țărilor terțe cu risc ridicat?

Într-o scrisoare adresată directorului UE al Transparency International, Michiel van Hulten, comisarul Mairead McGuinness a dezvăluit planul UE de a include Emiratele Arabe Unite (EAU) pe lista UE a țărilor terțe cu risc ridicat în ceea ce privește spălarea banilor. Lista cuprinde țări terțe care au deficiențe strategice în regimurile lor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT), ceea ce prezintă amenințări semnificative pentru sistemul financiar al Uniunii și ar putea perturba funcționarea pieței unice. Cea de-a patra directivă AML definește criterii care ajută la identificarea unor astfel de țări terțe. Transparency International a susținut, într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene, că EAU sunt un paradis fiscal pentru persoanele care utilizează sistemul financiar netransparent al țării pentru a-și păstra activele. „Implicarea extinsă a EAU în activitățile financiare, economice, corporative și de tranzacționare, precum și implicarea acestora în exporturile de petrol, diamante și aur prezintă riscuri semnificative pentru spălarea banilor”,se arată în documentul citat.

Forumul Global al OCDE 2022

Între 9 și 11 noiembrie va avea loc la Sevilla, Spania, Forumul Global al OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale. Forumul Global cuprinde 165 de membri și este principalul organism internațional responsabil cu implementarea standardelor globale privind transparența și schimbul de informații la nivel mondial. Întâlnirea de trei zile va reuni miniștri, alte autorități de rang înalt și delegați din peste 100 de jurisdicții membre. În timpul ședinței, printre altele, delegații vor prezenta rapoarte de revizuire inter pares referitoare la implementarea standardului ce tratează schimbul de informații privind conturile financiare dintre state pentru anul 2022. Sesiunile din prima zi vor fi difuzate în direct pe OECD TV.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

etaf-1-300×146

Leave your comment