MAT: Proiectul privind înființarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor, în dezbatere publică

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor (ARISPE), precum și pentru modificarea Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea agențiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului.

Viitoarea agenție urmează să funcționeze ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin reorganizarea MAT, prin divizare parțială, prin preluarea activităților, posturilor și personalului Direcției Investiții Străine  și  Departamentului Comerț Exterior, cu excepția Direcției Politici Comerciale.

Agenția va răspunde de aplicarea politicii Guvernului pentru promovarea și atragerea investițiilor străine directe și de portofoliu în România, respectiv pentru promovarea exportului produselor și serviciilor românești, exclusiv domeniul turismului.

Finanțarea Agenției se va asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului; președintele Agenției va îndeplini funcția de ordonator terțiar de credite.

Conducerea Agenției va fi asigurată de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului; președintele va fi ajutat în activitatea sa de un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, precum și de un secretar general, înalt funcționar public, numit în condițiile legii.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

mat-proiectul-privind-infiintarea-si-functionarea-agentiei-romane-pentru-investitii-straine-s16255

Leave your comment