Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 9 noiembrie 2020

Președinția germană a UE dorește aprobarea propunerii de modificare a DAC 7

La 4 noiembrie a.c., în cadrul reuniunii ECOFIN, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a subliniat importanța obținerii unui acord rapid cu privire la propunerea de modificare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 7). Propunerea Comisiei Europene vizează introducerea unei obligații pentru platformele digitale de a transmite autorităților fiscale veniturile generate de furnizorii de servicii sau de bunuri care utilizează platforma lor. Olaf Scholz a evidențiat faptul că negocierile progresează și că această propunere ar fi un pas major în consolidarea unei impozitări echitabile în UE.

ECOFIN susține Comisia Europeană în lupta împotriva spălării banilor

La 4 noiembrie a.c., în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), membrii Consiliului au discutat proiectul de concluzii referitoare la Planul de acțiune al Comisiei Europene privind combaterea spălării banilor. Miniștrii de finanțe au susținut propunerile Comisiei, solicitând acesteia să prezinte propuneri legislative concrete la începutul anului 2021. Este important de reținut că ECOFIN a solicitat Comisiei să transforme anumite părți ale Directivei privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (Directiva AML) într-un regulament cu aplicare directă pentru a asigura condiții de concurență echitabile pe piața unică și aplicarea consecventă a prevederilor în UE, reducând astfel divergențele din transpunerea acestora la nivel național ce împiedică aplicarea eficientă a Cadrului AML. Mai mult decât atât, Consiliul sprijină înființarea unei autorități de supraveghere la nivelul UE ce ar avea competențe de supraveghere directe și competența de a prelua sarcinile de supraveghere de la o autoritate națională de supraveghere în situații excepționale clar definite. 

Pachetul de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din luna octombrie: deciziile principale în domeniul fiscal

La 30 octombrie a.c., Comisia Europeană a publicat pachetul de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din luna octombrie, în care inițiază proceduri împotriva statelor membre pentru neîndeplinirea obligațiilor ce le revin în temeiul legislației UE. În domeniul fiscal, Comisia Europeană a emis șase scrisori de punere în întârziere și un aviz motivat și a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) în cazul a patru țări.

Comisia a trimis două scrisori de punere în întârziere și către Luxemburg, prin care îi solicită să își modifice normele privind impozitarea dobânzilor primite de persoanele fizice și să își alinieze normele privind impozitul pe succesiune la legislația UE. Alte două scrisori de punere în întârziere au fost trimise și Belgiei, prin care Comisia solicită acesteia să nu mai aplice impozite mai mari dividendelor aferente acțiunilor deținute de societățile de asigurări de viață din străinătate față de cele aplicate dividendelor primite de societățile de asigurare belgiene. Totodată, CE solicită Belgiei să își alinieze normele privind scutirea de impozit a veniturilor din depozitele de economii la legislația UE. O altă scrisoare de punere în întârziere a fost trimisă Franței, Comisia solicitând acesteia să își modifice legislația privind impozitarea câștigurilor de capital realizate de fondurile de investiții din străinătate. CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere și Regatului Unit al Marii Britanii pentru nerespectarea normelor UE în materie de TVA pentru tranzacționarea instrumentelor financiare pe anumite piețe la termen.

În avizul motivat trimis Spaniei, CE solicită acesteia să transpună Directiva privind practicile de combatere a evitării obligațiilor fiscale în ceea ce privește tratamentul neuniform al elementelor hibride. Totodată, Comisia a decis să trimită cazul Greciei la CJEU din cauza normelor sale privind impozitul pe profit pentru întreprinderile care au sucursale în străinătate.

CE a sesizat CJEU și în cazul Țărilor de Jos din cauza normelor privind transferul transfrontalier al capitalului de pensii și furnizarea transfrontalieră de pensii, care, potrivit Comisiei, constituie restricții în calea liberei circulații a cetățenilor și a lucrătorilor, a libertății de stabilire, a libertății de a presta servicii și a liberei circulații a capitalurilor.

De asemenea, Comisia Europeană a decis să sesizeze CJEU și în privința Belgiei ca urmare a normelor sale privind deductibilitatea fiscală a pensiilor alimentare plătite de nerezidenți. CJEU a fost sesizată și în cazul Poloniei pentru nealinierea la normele UE privind scutirea de la plata accizelor a alcoolului importat și utilizat în producția de medicamente.

(Copyright foto: ETAF)

etaf-300×146