Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 22 ianuarie 2024

Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord cu privire la Directiva și Reglementarea AML

În perioada 16-17 ianuarie 2024, Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la părțile rămase din pachetul de măsuri pentru combaterea spălării banilor, anume Directiva privind combaterea spălării banilor și Reglementarea AML. Prin noul pachet, toate normele care se aplică sectorului privat vor fi transferate unei noi reglementări, în timp ce Directiva va trata organizarea sistemelor instituționale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului la nivel național în statele membre. Acordul privind noua Directivă AML reintroduce accesul la registrele beneficiarilor reali pentru persoanele fizice și grupurile care pot demonstra un interes legitim. Acestea vor fi acum clar enumerate. Acordul privind Reglementarea AML extinde în special domeniul de aplicare al măsurilor de verificare prealabilă a clienților pentru comercianții de bunuri de lux, agenții imobiliari cu active de mare valoare, platformele de crowdfunding și furnizorii de servicii privind criptoactivele. Acesta clarifică, de asemenea, normele privind privilegiul legal în contextul spălării banilor. Acordurile trebuie să fie adoptate în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a intra în vigoare. Ultimul pas în finalizarea pachetului AML este stabilirea sediului și a bugetului alocat viitoarei Autorități europene de combatere a spălării banilor (AMLA).

Rezultatele primului ECOFIN sub președinția belgiană

Marți, 16 ianuarie 2024, Consiliul pentru afaceri economice și monetare s-a întâlnit la Bruxelles pentru primul ECOFIN sub președinția belgiană a UE. Aceasta a fost ocazia pentru Președinție de a-și prezenta programul de lucru pentru primul semestru al anului. În ceea ce privește dosarele fiscale, Președinția belgiană se angajează să pună în aplicare Pilonul I al OCDE până la 1 ianuarie 2025. Mai mult, finalizarea propunerii ViDA va fi prioritară în timpul președinției lor, a declarat ministrul belgian al finanțelor, Vincent Van Peteghem, în timpul ședinței. Președinția belgiană va continua, de asemenea, lucrările la planul Comisiei de reducere a sarcinii administrative cu 25 %, prin raționalizarea și coordonarea standardelor de raportare în cadrul diferitelor acte legislative. Consiliul a aprobat, totodată, concluziile la raportul privind mecanismul de alertă 2024 și sondajul anual privind creșterea sustenabilă 2024, precum și recomandarea din 2024 privind politica economică a zonei euro. Mai mult, miniștrii au luat act de situația actuală a impactului economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și au discutat despre sprijinul financiar al UE pentru Ucraina și despre activitatea în curs privind utilizarea activelor înghețate și imobilizate.

Prim-ministrul belgian prezintă programul Președinției belgiene în plenul Parlamentului European

Marți, 16 ianuarie 2024, Președinția belgiană a Consiliului UE a prezentat în plenul Parlamentului European programul său de lucru pentru prima jumătate a anului. Belgia, pentru a treisprezecea oară, își asumă președinția rotativă într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană, confruntându-se cu o răscruce semnificativă. Confruntată cu consecințele agresiunii ilegale a Rusiei în Ucraina, criza energetică, dezinformarea, evenimentele meteorologice extreme, un nou conflict în Orientul Mijlociu, viitoarele alegeri europene, dar și pe cele ale Congresului american, Președinția belgiană va depune eforturi pentru a proteja mai bine cetățenii europeni, pentru a consolida cooperarea noastră, și a pregăti viitorul nostru comun, potrivit declarației prim-ministrului belgian Alexander De Croo. În acest scop, programul său va acorda o atenție deosebită menținerii sprijinului UE pentru Ucraina. Premierul belgian Alexander De Croo a reamintit deputaților europeni că una dintre cele mai mari provocări viitoare va fi menținerea unei economii europene puternice și dinamice. Pe măsură ce actualul ciclu instituțional se apropie de final, Președinția va sprijini o tranziție fără probleme către următorul ciclu. Acesta va sprijini adoptarea agendei strategice 2024-2029 și va pregăti discuțiile privind viitorul Uniunii Europene.

Parlamentul European adoptă o opinie în privința Directivei DEBRA

Marți, 16 ianuarie, în cadrul sesiunii sale plenare, Parlamentul European a adoptat raportul său referitor la propunerea de stabilire a normelor privind o reducere a tendinței de favorizare a îndatorării și privind limitarea deductibilității dobânzii în scopul impozitului pe profit (DEBRA). Raportul referitor la propunere a fost adoptat, astfel cum a fost modificat, cu 324 de voturi pentru, 132 de voturi împotrivă și 155 de abțineri. Propunerea a fost prezentată în mai 2022, dar Consiliul UE a decis să întrerupă negocierile cu privire la acest dosar până când vor fi cunoscute detaliile propunerii BEFIT. Prin acest vot, Parlamentul European a transmis un semnal de sprijin pentru propunerea DEBRA și a cerut Consiliului să reia negocierile.

Documentul neoficial al celor 15 state membre privind o nouă strategie orizontală a pieței unice

Luni, 15 ianuarie, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta; Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Suedia au publicat un document comun de discuții privind viitorul pieței unice, solicitând reducerea sarcinilor de raportare pentru întreprinderi. Documentul solicită, în special, o evaluare aprofundată, în timp util și de înaltă calitate a impactului fiecărei propuneri legislative, inclusiv luarea în considerare a impactului și a costurilor cumulative ale diferitelor inițiative și a normelor existente privind competitivitatea întreprinderilor din UE, în special pentru IMM-uri. Strategia propusă este structurată în jurul a 7 priorități principale: – O piață unică a serviciilor și creșterea economiei serviciilor; – Mobilitatea profesională și combaterea lacunelor în materie de competențe; – Libera circulație a produselor, tranziția ecologică și standardizarea; -Implementarea și aplicarea legislației UE; – O mai bună reglementare; – Transformarea digitală care aprofundează piața unică; și – Monitorizarea evoluțiilor pieței unice.

EPPO investighează o fraudă transfrontalieră majoră în materie de TVA în valoare de 19 milioane de euro

Parchetul European (EPPO) a anunțat joi, 18 ianuarie, că a efectuat 25 de percheziții și alte măsuri de investigație în șase țări, într-o acțiune care vizează o presupusă fraudă în materie de TVA de 19 milioane de euro, implicând telefoane mobile second-hand importate din Hong Kong, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Statele Unite. Investigația, condusă de EPPO la Munich, se întinde pe teritoriul Bulgariei, Germaniei, Italiei, Maltei, Olandei și Sloveniei. În cauză este vorba despre o presupusă schemă infracțională prin care întreprinderile cu sediul în mai multe state membre ale UE aplică în mod fraudulos un TVA redus la vânzarea de telefoane mobile second-hand importate din Statele Unite și din alte țări terțe din afara UE, pentru a-și crește în mod ilicit profiturile. În mod normal, atunci când vinde bunuri second-hand achiziționate de la persoane private din UE sau de la vânzători care au plătit deja TVA integral pentru astfel de elemente, revânzătorul poate aplica așa-numitul regim de „impozitare a marjei”, în condițiile prevăzute în legislația aplicabilă. În astfel de cazuri, revânzătorul trebuie să plătească TVA numai pe marja de profit pe care o face (diferența dintre prețul plătit pentru element și prețul pentru care este vândut), și nu pe prețul de vânzare complet al elementului. Cu toate acestea, se suspectează că întreprinderile care fac obiectul anchetei au aplicat această prevedere în mod ilegal, aplicând o cotă redusă de TVA atunci când trebuia plătită cota integrală. Frauda suspectată a permis, de asemenea, vânzarea telefoanelor mobile la un preț de piață mai mic, provocând astfel o concurență neloială.

Zambia se alătură Forumului Global al OCDE privind transparența

Zambia a devenit cel de-al 171-lea membru al Forumului Global privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale, a anunțat OCDE miercuri, 17 ianuarie.  Zambia este a șasea țară africană care s-a alăturat Forumului Global în ultimele optsprezece luni, după Republica Congo (iunie 2022), Angola (martie 2023), Zimbabwe (aprilie 2023), Sierra Leone (mai 2023) și Republica Democratică Congo (decembrie 2023). La fel ca toți ceilalți membri, Zambia va participa dintr-o poziție de egalitate și se va dedica combaterii evaziunii fiscale din străinătate prin implementarea standardelor convenite la nivel internațional pentru schimbul de informații la cerere (EOIR) și schimbul automat de informații financiare aferente conturilor (AEOI). Membrii Forumului Global includ toate statele G20, toți membrii OCDE, toate centrele financiare internaționale și majoritatea țărilor în curs de dezvoltare.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

etaf-1