Parlamentul European a decis amânarea discuțiilor cu privire la subcomitetul pentru fiscalitate din cauza COVID-19
Săptămâna trecută, Parlamentul European și Comisia Europeană au luat diferite măsuri pentru a limita răspândirea virusului COVID-19 în rândul deputaților. Sesiunea plenară, care a fost mutată de la Strasbourg la Bruxelles, a fost, de asemenea, limitată doar la o zi și jumătate. De asemenea, mai multe ședințe au fost anulate, iar calendarul anual al Parlamentului a fost modificat. Ca urmare a acestor schimbări, Conferința Președinților, în care ar fi urmat să se discute mandatul și componența subcomitetului pentru fiscalitate din cadrul Parlamentului European, a fost anulată. Parlamentul European nu a confirmat încă dacă va vota înființarea subcomitetului în cadrul sesiunii plenare din luna aprilie.
Marea Britanie confirmă implementarea impozitului pe servicii digitale de la 1 aprilie 2020
La 11 martie a.c., guvernul britanic a confirmat implementarea impozitului pe serviciile digitale de la 1 aprilie. Acest impozit se va alinia cu cele ale altor țări, exceptând faptul că rata de impozitare va fi de doar 2% (comparativ cu Franța și Italia unde rata de impozitare este de 3%). Marea Britanie nu a clarificat dacă colectarea impozitului va fi amânată spre sfârșitul anului și dacă acesta va fi colectat doar în eventualitatea în care nu se ajunge la o soluție globală la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după cum au declarat și alte țări care doresc să implementeze un astfel de impozit. Londra a confirmat intenția de a colecta 65 milioane de lire sterline din impozitul respectiv. În aceeași zi, Computer & Communication Industry Association din SUA a criticat decizia Marii Britanii declarând că „decizia Marii Britanii de a urma exemplul altor țări care implementează impozite discriminatorii împotriva exportatorilor americani este regretabilă și reprezintă o amenințare la adresa relațiilor comerciale solide dintre SUA și Marea Britanie”.
Grupul de reflecţie Bruegel evidențiază problemele unei posibile taxe vamale pe emisiile de carbon
La 5 martie a.c., grupul de reflecţie Bruegel a emis un studiu cu privire la posibila implementare a unei taxe vamale pe emisiile de carbon. Cercetătorii din cadrul grupului au remarcat faptul că nu există suficiente date empirice care să sprijine o astfel de măsură, de ajustare a emisiilor de carbon, și că diferența de preț la energie nu va garanta neapărat relocarea industriilor mari consumatoare de energie. Ca răspuns la propunerea Comisiei de a se concentra doar pe sectoarele cu emisii ridicate de carbon și pe cele implicate în comerț, grupul de reflecție a declarat că sectoarele respective vor fi greu de identificat. Recomandarea cercetătorilor este ca UE să pună accent pe implementarea unor măsurilor care să faciliteze dezvoltarea unor industrii competitive cu emisii reduse de carbon în Europa care să ajute la atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene.