Mesajul transmis de președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, în deschiderea manifestărilor desfășurate la București, cu prilejul celei de-a XVII-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român

Doamnelor și domnilor, bună ziua!

În calitate de președinte al Consiliului superior al CECCAR, vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației noastre de a participa la cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, eveniment pe care, în fiecare an, îl derulăm sub egida sloganului Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!.

Semnificația zilei de 13 iulie pentru profesia contabilă devine în acest an una deosebită. Astăzi, 13 iulie 2021, 41 de județe și Municipiul București sărbătoresc 100 de ani de la reglementarea profesiei contabile în țara noastră, 100 de ani de la înființarea Corpului profesional care gestionează această profesie.

Salut prezența în această sală a distinșilor reprezentanți ai celor pentru care profesia contabilă, prin organismul profesional care o reprezintă, se consideră un partener în susținerea interesului public și a dezvoltării socio-economice, respectiv:

Președinția României

Ministerul Finanțelor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ministerul Afacerilor Interne

Bursa de Valori București

Inspecția Muncii

Oficiul Național al Registrului Comerțului

Agenția Națională de Administrare Fiscală

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR)

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Totodată, deși nu au putut să ne fie alături astăzi, au avut plăcerea de a adresa CECCAR un mesaj, la acest ceas aniversar, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Guvernatorul Băncii Naționale a României, acad. Mugur Isărescu.

Doamnelor și domnilor, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I aproba, prin Decret Regal, Legea prin care era înființat Corpul profesional care gestionează profesia contabilă din România, ocazie cu care s-au înființat cele două profesii în România, profesia de expert contabil și profesia de contabil autorizat. Acest text de lege a fost contrasemnat de inițiatorul acestui act normativ, Grigore Trancu-Iași, la acea vreme ministrul muncii și ocrotirilor sociale. Nu a fost ușor să se ajungă la acest moment. Încă din anul 1906 reprezentanți ai Asociației Absolvenților Școalelor Superioare de Comerț au promovat ideea „necesității legiferării profesiei contabile” în România. De altfel, la acea vreme, foarte puține state aveau această profesie reglementată. Și acele state erau cele care, din punct de vedere economic, erau cele mai performante.

Citește mesajul integral în CECCAR Business Magazine.

mesajul-transmis-de-presedintele-consiliului-superior-al-ceccar-prof-univ-dr-robert-aurelian-sova-a8170