Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 24 martie 2025

Liderii UE și-au stabilit prioritățile și calendarul pentru stimularea competitivității

Liderii UE s-au reunit joi, 20 martie și vineri, 21 martie, la Bruxelles, pentru a discuta despre competitivitate și pentru a trata evoluțiile recente din Ucraina și pașii următori în materie de apărare. În concluziile lor publicate la sfârșitul reuniunii, liderii au subliniat că necesitatea de a investi în apărare este strâns legată de competitivitatea UE. Aceștia au convenit să acorde prioritate simplificării, reducerii prețurilor la energie  și mobilizării economiilor private pentru a debloca investițiile necesare. De asemenea, au salutat Busola competitivității, Legea privind industria curată și cele două pachete generale de simplificare prezentate de Comisie. Simplificarea trebuie să fie implementată la toate nivelurile pentru a oferi un cadru general de reglementare clar și favorabil inovării, fără a submina previzibilitatea, obiectivele de politică sau piața unică, au declarat liderii UE. În acest sens, aceștia au solicitat Comisiei, Consiliului și Parlamentului: – să facă eforturi pentru atingerea obiectivului de reducere a sarcinilor administrative cu cel puțin 25% și 35% pentru întreprinderile mici și mijlocii; – să avanseze lucrările privind cele două pachete generale de simplificare în vederea finalizării acestora cât mai curând posibil în 2025; – să adopte mecanismul numit „stop-the-clock” privind raportarea în materie de durabilitate și diligența necesară până în iunie 2025 cel mai târziu și; – să adere la principii de reglementare mai bună pe tot parcursul procesului legislativ. De asemenea, au solicitat Comisiei să prezinte pachete suplimentare de simplificare, inclusiv privind decarbonizarea industrială și securitatea și apărarea.

Principalele aspecte tratate la Simpozionul UE din 2025 de la Bruxelles

Ediția din acest an a Simpozionului fiscal al UE a avut loc marți, 18 martie, în Hemiciclul Parlamentului European, la Bruxelles, sub tema „Consolidarea competitivității și a echității pentru prosperitate”. În discursul de deschidere, comisarul european pentru impozitare, Wopke Hoekstra, a subliniat prioritățile fiscale ale UE care vizează stimularea competitivității și a tranziției ecologice. El a subliniat în special importanța reducerii diferențelor de TVA și a consolidării cooperării dintre statele membre și autoritățile fiscale. De asemenea, comisarul Hoekstra a reafirmat angajamentul UE de a continua să depună eforturi pentru a finaliza acordul fiscal global al OCDE și pentru a trata provocările reprezentate de digitalizare, în ciuda retragerii SUA din acord – un angajament care a fost exprimat, de asemenea, mai târziu în acea zi de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann. Primul panel a dezbătut necesitatea cooperării internaționale și a unei abordări unificate a UE în ceea ce privește impozitarea persoanelor fizice cu o avere foarte mare. Dezbaterea a fost determinată de propunerea Observatorului fiscal al UE privind un impozit minim global pe avere de 2%. Al doilea panel a subliniat în mare măsură că impozitarea este un instrument esențial pentru stimularea competitivității, inovării și investițiilor în UE. Au fost formulate mai multe cereri de stimulente fiscale, alături de simplificare și armonizare, pentru a crea condiții de concurență echitabile. În cadrul celei de-a treia discuții privind reforma fiscală europeană și internațională a întreprinderilor, participanții au subliniat necesitatea unui sistem de impozitare a întreprinderilor echitabil și eficient, care să sprijine creșterea și să se alinieze la prioritățile UE, precum și importanța multilateralismului. În cele din urmă, al patrulea și ultimul grup a discutat rolul inteligenței artificiale în sistemele fiscale, subliniind potențialul său de a îmbunătăți auditurile fiscale, detectarea fraudelor și analiza datelor, ridicând, în același timp, preocupări cu privire la lacunele în materie de reglementare și la impactul asupra afacerilor.

Comisia Europeană propune o scutire de TVA pentru cheltuielile din domeniul apărării

Ca parte a propunerii sale privind o Acțiune de Securitate pentru Europa (SAFE) prin consolidarea Programului privind industria europeană de apărare, publicat miercuri, 19 martie, Comisia Europeană a propus o scutire temporară de TVA la importul și furnizarea de produse de apărare comune în cadrul UE. Această propunere face parte din Planul de reînarmare a Europei mai amplu, menit să sporească ajutorul militar acordat Ucrainei, consolidând în același timp propriile capacități de apărare ale UE în contextul creșterii amenințărilor militare din partea Rusiei. Noul instrument financiar propus de Comisie ar oferi până la 150 miliarde de euro sub formă de împrumuturi statelor membre pentru investiții în domeniul apărării. „Este oportun, într-un spirit de solidaritate și pentru a asigura durabilitatea financiară a efortului necesar pentru a face față dificultăților grave în ceea ce privește disponibilitatea produselor de apărare, să se ia măsuri pentru a evita finanțarea anticipată a impozitelor pe aceste cheltuieli”, este menționat în propunere. Prin urmare, se propune ca produsele de apărare achiziționate în cadrul achizițiilor comune care implică contribuția Programului privind industria europeană de apărare să fie scutite de TVA, prin introducerea unei scutiri temporare în temeiul Directivei 2006/122/CEE. Această derogare trebuie să fie limitată în timp și să se aplice numai pe durata contractelor care rezultă din achiziții publice comune în cadrul instrumentului SAFE, precizează Comisia.

Aspecte fiscale ale Strategiei uniunii economiilor și investițiilor

Comisia Europeană a publicat miercuri, 19 martie, Strategia uniunii economiilor și investițiilor, menită să îmbunătățească modul în care sistemul financiar al UE canalizează economiile către investițiile productive. Strategia conține anumite elemente fiscale. Comisia afirmă în special că va lua măsuri pentru „a elimina diferențele dintre procedurile naționale de impozitare care creează sarcini administrative și bariere în calea investițiilor transfrontaliere” și, de asemenea, va sprijini acțiunile statelor membre în acest scop, de exemplu prin schimburi de bune practici, aplicarea liberei circulații a capitalurilor și a altor libertăți ale pieței unice, precum și prin emiterea de recomandări. De asemenea, Comisia va adopta măsuri legislative și nelegislative până în T3 2025 pentru a crea un plan european pentru conturile sau produsele de economii și investiții, pe baza celor mai bune practici existente. Strategia prevede că aceste măsuri vor fi însoțite de o recomandare adresată statelor membre cu privire la tratamentul fiscal al conturilor de economii și investiții. Textul mai menționează și propunerea pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA), cu privire la care discuțiile din cadrul Consiliului au fost suspendate din 2022. Statu-quoul acestei propuneri menține favorizarea îndatorării în sistemele fiscale din multe state membre, oferind stimulente fiscale nejustificate finanțării prin îndatorare în detrimentul finanțării prin capitaluri proprii, subliniază Comisia fără a anunța măsuri suplimentare.

Discuțiile referitoare la un forum comun privind stabilirea prețurilor de transfer au ajuns la un impas

Negocierile din cadrul Consiliului UE referitoare la Directiva privind stabilirea prețurilor de transfer au fost suspendate până la o nouă înștiințare. În cursul unei reuniuni care a avut loc vineri, 14 martie, Comisia Europeană ar fi respins ideea unui forum comun privind stabilirea prețurilor de transfer fără caracter obligatoriu, în timp ce statele membre au continuat să se opună oricărui angajament politic sau unei evaluări inter pares legate de forum. Propunerea de directivă a UE referitoare la transpunerea îndrumărilor OCDE privind stabilirea prețurilor de transfer în legislația UE, prezentată în septembrie 2023, s-a confruntat de la început cu o opoziție puternică din partea statelor membre, iar discuțiile s-au axat rapid pe înlocuirea acesteia cu un forum comun fără caracter obligatoriu privind prețurile de transfer (JTPF), similar celui care a existat până în 2019. În cadrul reuniunii, Președinția poloneză a Consiliului UE a avansat ideea înființării unui grup de coordonare, care ar oferi o platformă pentru desfășurarea lucrărilor tehnice privind propunerea și conceperea unor soluții bazate pe consens, fără caracter juridic obligatoriu, la problemele practice din domeniul stabilirii prețurilor de transfer, în conformitate cu cadrul general OCDE. Această propunere se abate de la propunerile anterioare care ar fi asigurat un anumit nivel de angajament politic și evaluări inter pares și, prin urmare, a fost respinsă de Comisia Europeană, lăsând discuțiile privind stabilirea prețurilor de transfer într-un impas.

Un impozit minim de 2% pe avere ar putea colecta 67 miliarde de euro pentru statele membre, potrivit Observatorului fiscal al UE

Un impozit minim de 2% pe averea persoanelor care dețin peste 100 de milioane de euro ar putea colecta 67 miliarde de euro pentru statele membre europene, potrivit unei note publicate luni, 17 martie, de Observatorul fiscal al UE. Potrivit celor trei autori, Gabriel Zucman, Quentin Parrinello și Giulia Varaschin, un impozit minim de 2% pe avere, exprimat ca o fracțiune din avere, ar fi mai eficient decât un impozit minim exprimată ca o fracțiune din venit, deoarece averea este mai bine definită decât venitul pentru persoanele cu averi foarte mari. De asemenea, acest lucru ar trata toate formele potențiale de evitare a obligațiilor fiscale, fără a fi nevoie să se vizeze scheme specifice, și nu ar genera o dublă impunere, deoarece orice impozit pe profit individual sau taxe similare deja plătite ar fi deduse din acest nou impozit, susțin ei. Nota conține un tabel care afișează estimările de venituri pentru fiecare țară în parte, folosind datele miliardarilor în timp real, din martie, de la Forbes. Cu un impozit minim de 2% pe averea centimilionarilor, Franța ar colecta 19,4 miliarde de euro, Germania 16,9 miliarde de euro, Austria 1,9 miliarde de euro, Belgia 1 miliard de euro, România 300 de milioane de euro, Ungaria 200 de milioane de euro și Croația 100 de milioane de euro. Estimarea veniturilor totale pentru UE ar putea colecta până la 121 de miliarde de euro, cu un impozit minim de 3%, au calculat autorii.

Save the date: Conferința ETAF din 3 iunie de la Bruxelles

3 iunie 2025

Conferința ETAF

Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE

14.00-17.30

la Hotel Renaissance Rue du Parnasse 19, 1050, Bruxelles

În ultimii ani, cumularea și frecvența propunerilor legislative fiscale au generat o sarcină de raportare tot mai mare pentru contribuabili, consilierii lor fiscali și autoritățile fiscale. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat ambiția de a reduce cu 25% povara birocratică care apasă pe umerii întreprinderilor.

De atunci, cuvântul „simplificare” este omniprezent. Programul de lucru din 2025 al Comisiei Europene a anunțat deja trei pachete generale de simplificare. O mulțime de oportunități de reducere a sarcinii administrative pot fi găsite și în legislația fiscală a UE.

La ce să ne așteptăm de la un posibil pachet general de simplificare fiscală? Și cum putem asigura un cadru general fiscal eficientizat și simplificat în viitor, menținând în același timp standarde UE solide pentru combaterea evaziunii fiscale și a planificării fiscale agresive?

Conferința ETAF va reuni decidenți politici din UE, cadre universitare de renume și profesioniști din domeniul fiscal pentru a explora căile practice de reducere a complexității sistemului fiscal al UE, păstrând în același timp principiile sale fundamentale. Rezervați această dată și alăturați-vă ETAF la Bruxelles pentru discuții aprofundate și perspectivele experților în domeniu.

Speakerii vor fi anunțați în curând! Limba în care se va desfășura conferința este limba engleză. Va exista interpretare simultană realizată cu AI în limbile franceză, germană, română, maghiară și croată. La înscriere va fi disponibilă și opțiunea de participare online.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

etaf-1